Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Възстановяването на британската икономика от COVID -19 ще отнеме поне две години

След силното трето тримесечие, когато икономиката нарасна с 15,5%, очакванията са тя отново да се свие с 2,7% през последните три месеца от годината

Възстановяването на британската икономика от COVID -19 ще отнеме поне две години

Снимка: Paul Faith/Bloomberg

Британската икономика ще се свие през това тримесечие, като ще са необходими поне две години, докато БВП достигне нивата преди COVID-19, показва социологическо проучване на Ройтерс, според което Лондон ще постигне споразумение за свободна търговия с Европейския съюз.

Когато втората вълна от коронавирус обхвана цяла Европа, Великобритания регистрира най-висока смъртност на континента и възстанови строгите ограничения върху икономическата дейност.

Блокадите засегнаха огромната индустрия на услугите, тъй като заведенията и магазините бяха принудени да затворят.

След силното трето тримесечие, когато икономиката нарасна с 15,5%, очакванията са тя отново да се свие с 2,7% през последните три месеца от годината. Прогнозата на Ройтерс е Великобритания отново да се върне към растеж – от 1,7% през първото тримесечие на новата година.

„Дори и ваксината да бъде пусната относително бързо и успешно, ограниченията за фирмите и домакинствата ще останат до голяма степен и те ще трябва да се приспособят към новите търговски отношения с ЕС“, коментира Стефан Купман от Rabobank.

Още по темата

След историческия спад от 19,8% през второто тримесечие се очаква икономиката да се свие с 11,2% през тази година и да се разшири с 5,3% през 2021 г. В анкетата са участвали 60 икономисти.

Миналия месец Централна банка на Англия засили стимулите си в подкрепа на икономиката, като увеличи програмата си за изкупуване на облигации с допълнителни 150 милиарда лири. Банковият лихвен процент не се очаква да се промени от рекордно ниското си ниво от 0,1% най-малко до 2024 година.

Въпреки всички стимули, на въпрос колко време ще отнеме връщането на БВП до нивата преди COVID-19, 18 от 26 анкетирани отговориха поне две години. Седем смятат, че това е реалистично да се случи до две години, а само един икономист е оптимист и очаква това да се случи в рамките на една година.

„В момента прогнозирането на растежа на БВП на Обединеното кралство е силно несигурно предвид огромния спад на икономиката през 2020 г., заедно с все още неизвестните икономически последици от края на преходния период за Brexit. Щетите могат да се окажат по-големи“, каза Елизабет Мартинс от HSBC.

Преходният период на Великобритания за неформално членство в Европейския съюз след излизането му от блока трябва да приключи в края на годината, като двете страни все още не са договорили условията за бъдещите си търговски отношения.

Въпреки това само 35% от анкетираните икономисти смятат, че сделка няма да бъде постигната.

„В интерес на двете страни е да се постигне споразумение“, каза Питър Диксън от Commerzbank.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Европа
Кадър на деня за 27 януари